Het erfgoed van Ellewoutsdijk: een nissenhut met een verhaal

In het buitengebied tussen Baarland en Hoedekenskerke staat op het erf van een boerderij nog een originele nissenhut, gebouwd tijdens de Tweede wereldoorlog. Deze nissenhut op de Westdorpseweg in Zeeland is gebruikt en achtergelaten door de bevrijders. Na de oorlog is de hut gebruikt als noodvoorziening. Wil je weten tot wat voor noodvoorziening deze nissenhut is omgebouwd? Lees hieronder meer over de geschiedenis van dit bijzondere bouwwerk.

De oorsprong van de nissenhut

De nissenhut is tijdens de eerste wereldoorlog ontwikkeld door een Canadese luitenant-kolonel, Peter North Nissen, die in dienst was van het Britse leger. De eenvoudige onderkomens hadden relatief weinig bouwmateriaal nodig en konden snel worden gebouwd. Het was daardoor een ideaal bouwwerk voor gebieden die door oorlogsgeweld waren verwoest. De nissenhutten werden voornamelijk gebruikt als onderkomen voor de soldaten of als noodhospitaal.

nissenhut

Zeeland in puin

Zeeland lag na de bevrijding in puin, zo ook het dorp Ellewoutsdijk waarin deze nissenhut staat. De kerk en de huizen waren verwoest. Er was echter een groot gebrek aan bouwmateriaal waardoor het lastig was om aan de wederopbouw van Zeeland te beginnen. Het is de inwoners van Ellewoutsdijk gelukt om de nissenhut aan de Westdorpseweg om te bouwen tot noodkerk door het gebruik van verschillende soorten sloopmateriaal, inclusief preekstoel en torentje. Toen de kerk van Ellewoutsdijk weer hersteld was, is het kerkgezelschap teruggekeerd.

De huidige staat van de nissenhut

De nissenhut is al enkele decennia oud en daardoor flink vervallen. De staat van de golfplaten en de spanten zijn slecht. De golfplaten zijn zwart geteerd en de spanten verzakt. De inwoners van Ellewoutsdijk vinden het echter zonde om dit erfgoed verloren te laten gaan en zijn daarom op zoek naar sponsoren om het erfgoed te redden, voordat een flinke storm deze nissenhut met rijke historie verwoest.

Plaats een reactie